Agendawijzer

Warmtetarieven verhoging

Raadsnummer: 23001

Geschreven op: 23-12-2022 | Laatst bewerkt op: 18-01-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Dichtbijfoto van de blauwe vlammen van een gasbrander van een fornuis.

Waarom moeten de tarieven voor stadsverwarming zo omhoog?


Waar gaat het over?

Dat de kosten van energie schrikbarend omhoog gaan weet iedereen intussen wel. Op 1 december sprak de raad er in het actualiteitenhalfuur al over met de portefeuillehouder. Toen was de uitkomst dat de gemeente hierin geen partij is, het gaat tussen energieleverancier en klant, en ook dat het nog wel mee kon vallen. Maar een raadslid ziet dat het toch om een verdubbeling van de tarieven voor stadsverwarming gaat. Zij vindt deze prijsstijging niet helemaal te verklaren en ziet ook dat andere energieleveranciers hun tarieven verlagen. Wat is er anders bij Vattenfall. Ook wil ze weten wat er afgesproken kan worden over de verlaging van de tarieven, als én zo gauw als dat weer mogelijk is.

De bespreking maakt deel uit van de Politieke Markt en is voor iedereen dus te volgen. Da's mooi, want het is ook een van de rollen van de raad om kwesties in de openbaarheid bespreekbaar te maken. Maar feitelijk is het geen 'politieke' bespreking, maar meer een technische/informerende. Het gaat erom dat de energieleverancier kan uitleggen waarom de dingen gaan zoals ze gaan. En ook juist omdat de leverancier bereid is met de raad in gesprek te gaan, is het van belang in deze bespreking niet de tegenstellingen op te zoeken.

Mochten raadsleden naar aanleiding van het geleerde alsnog politiek willen handelen, dan komt daar dus een nieuwe bespreking voor.

De raad wil antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom is er sprake van een verdubbeling van het warmte tarief in 2023, hoe is dit te verklaren?
  • Wat gebeurt er met de warmtetarieven als de prijzen van stroom en gas weer dalen?
  • In 2023 is er het ‘prijsplafond’ vanuit de Rijksoverheid. Welk (gemiddeld) effect heeft dit voor de inwoners van Almere en wat gebeurt er wanneer dit niet meer ingezet zou worden in 2024?
  • Agendavoorstel: https://almere.notubiz.nl/document/12184957/

Gesprekswijzer: https://almere.notubiz.nl/document/12184958/1


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

12 januari 2023 - Twee medewerkers van Vattenfall kwamen langs bij de raad om een antwoord te geven op de vragen rond prijsstijging van stadswarmte. Meteen werd duidelijk dat er veel factoren meespelen die het tarief bepalen. Maar met een duidelijke presentatie en filmpjes legden ze begrippen als het prijsplafond en de werking van stadswarmte en warmtekrachtcentrale uit.

Daardoor werd de meest prangende vraag ook beantwoord: wáarom verdubbelt het warmtetarief in 2023? Het is de combinatie van al die factoren, waaronder de Oekraïne-oorlog en de BTW verhoging. Over hoe het in de toekomst uitpakt met stijgingen of dalingen van prijzen kwam weinig zekerheid. De toekomst ís nu eenmaal niet exact te voorspellen.

De raad stelde ook veel technische vragen, omdat het niet een politieke vergadering was kon dat immers heel goed. Vattenfall beantwoordde ze geduldig en precies en dat verdiepte het inzicht van de aanwezigen. Het is teveel om dat in dit nieuwsbericht te kunnen beantwoorden. Wilt u uw kennis vergroten, kijk de vergadering dan terug. De raad was voor nu tevreden, maar mogelijk komt er een gezamenlijk politiek vervolg.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Wonen, leefbaarheid
Tags: energie
Raadsnummer : 23001